Страници

понеделник, 20 август 2012 г.

Европейска мумия


Ето кои ни представляват в ЕС вече наричан „Европейска мумия”. Когато са чиновници в националните си организации, те са платени едва малко повече от средното национално ниво. Какво им предлага Европейският съюз? Надница от 233 евро за участие в заседание. Достатъчно е да се подпишете в присъствения лист и можете да изчезвате, това за някои е станало навик. Освен това, седмично, за пътни разходи, се падат едни 1 084 евро. Към това се добавят по 30 евро квартирни на ден, двойно заплащане на пътуванията извън Брюксел и многобройни други предимства (евтин стол, гимнастически салон, лекар и т.н.) Ако се постарае, човек може да си сложи в джоба до 8 000 евро месечно. Освободени от данъци.
Горепосочените лица могат да спечелят и още повече, ако заседават по-често в рамките на една сесия. А какво прави необходими безкрайните обсъждания? Стотиците нови регламентации, които трябва да бъдат разгледани и оценени. Колкото повече законотворчество, толкова по-добре, толкова повече се печели. Когато преди няколко години от кабинета на председателя Жозе Мануел Барозо загатнаха за инициатива за опростяване на законодателството, всичко бяха „за”. Всички, с изключение на членовете на Комитета.
Такава е картината в целия съюз. Всичко работи и печели пари, създавайки нови закони. Средно 100 000 регламентации за десет години или по десет хиляди годишно.

Статия на Ярослав Мулевич тук http://www.kultura.bg/bg/article/view/20022

Няма коментари:

Публикуване на коментар