Страници

петък, 18 октомври 2013 г.

Турската тоалетна

Спомняте ли си Давид Черни, онзи, който моделира в европейската централа, България като турска тоалетна и в последствие, по наше настояване, тази част от "творбата му" беше закрита с черен креп. Ето и нещо, което не знаем за случая. Чешка простотия или арт-амбиция, преценете:

"Черни е трябвало да избере 27 артисти, по един от всяка страна-членка, като всеки от тях представи съответната нация под формата на скулптура, която да бъде представена заедно с останалите в Брюксел, столицата на ЕС. Черни значи намира останалите 26 художници (като създава чешката скулптура сам), след което доставя цялата композиция в уговорения срок и бюджет, за формално представяне в Брюксел.

Само че тук има малък проблем: Черни създава всички скулптури сам, с помощта на трима асистенти. За да „представи“ останалите артисти, той създава фалшиви биографии за над една дузина предполагаеми артисти от цяла Европа и дори създава уебсайтове за много от тях, заедно с впечатляващи представяния на работите им, плюс биографии."

Статия: "Давид Черни: хулиганството и модерното чешко изкуство"
Автор: Джон Кейтлин
Снимка: Пак там

Няма коментари:

Публикуване на коментар